معرفی بهترین توزیعهای لینوکس کار چنئدان آسانی نیست. با بیش از یک هزار توزیع مختلف لینوکس، میتواند بسیار دلهرهآور باشد، زیرا باید بدانید کدام یک از توزیعهای لینوکس برای نیازهای خاص شما مناسبتر است. به همین دلیل است که ما این مطلب را گردآوری کردیم تا بررسی کنیم که توزیع لینوکس چیست، چگونه با یکدیگر تفاوت دارند و بهترین توزیعهای لینوکس پیشنهادی که باید در نظر بگیرید، معرفی کنیم.
توزیعهای لینوکس چیست؟
توزیعهای لینوکس، که اغلب به عنوان Linux distros شناخته میشوند، سیستمعاملهایی هستند که از مجموعه نرمافزاری ساخته شدهاند که بر اساس کرنل لینوکس و اغلب یک سیستم مدیریت بستهها است و شامل کرنل لینوکس، ابزارهای پشتیبانی و کتابخانهها و معمولا مقدار زیادی نرمافزار کاربردی برای برآورده کردن کاربرد مورد نظر توزیع هستند.
اگرچه همه توزیعهای لینوکس از کرنل اصلی یکسانی استفاده میکنند، اما میتوانند چیزهای زیادی را برای تنظیم دقیق و بهینهسازی سیستم عامل تغییر دهند:
- تنوع: صدها توزیع لینوکس وجود دارد که نیازهای مختلف کاربران را برآورده می کند. برخی برای اهداف عمومی طراحی شده اند، مانند اوبونتو، فدورا و دبیان، برخی دیگر کاربران یا برنامههای خاص را هدف قرار میدهند، مانند Kali Linux برای تست امنیتی، یا Raspbian برای Raspberry Pi.
- توزیعهای اجتماعی و تجاری: برخی از توزیعها مانند دبیان و فدورا مبتنی بر جامعه هستند، در حالی که برخی دیگر از جمله Ubuntu (Canonical Ltd.) و Red Hat Enterprise Linux (Red Hat Inc.) پشتیبانی تجاری دارند.
- مدیریت بسته: هر توزیع دارای یک سیستم مدیریت بسته است، مانند APT برای توزیعهای مبتنی بر دبیان، یا YUM برای توزیعهای مبتنی بر RPM، و این همان چیزی است که نصب و بهروزرسانی نرمافزار را مدیریت میکند.
- محیطهای دسکتاپ: توزیعها ممکن است با محیطهای دسکتاپ متفاوتی عرضه شوند که رابط کاربری مانند GNOME، KDE، Xfce و LXDE را تعریف میکنند.
- قابلیت سفارشیسازی: توزیعهای لینوکس بسیار قابل تنظیم هستند و کاربران میتوانند انتخاب کنند که چه چیزی را نصب و چگونه آن را پیکربندی نمایند. کاربران پیشرفته حتی میتوانند توزیع خود را با استفاده از ابزارهایی مانند Linux From Scratch (LFS) بسازند.
۱ – اوبونتو
اوبونتو یک سیستم عامل جامع است که ترکیبی از ویژگیهای پیشرفته، عملکرد بالا و طراحی کاربر پسند مناسب برای استفاده شخصی و توسعه حرفهای است.
مجهز به محیط دسکتاپ مدرن گنوم ۴۶ است و بهروزرسانیهای کرنل منظم را دریافت میکند که عملکرد روان و سازگاری با طیف گستردهای از سختافزار را تضمین مینماید. با اوبونتو، شما همچنین دسترسی بهتری به گزینههای دسترسپذیری مانند صفحهخوانها، پیمایش صفحهکلید و موارد دیگر دریافت میکنید، که تضمین میکند یک تجربه کاربری زیبا که طیف متنوعی از نیازهای کاربر را برآورده میکند.
یکی از ویژگیهای برجسته اوبونتو پشتیبانی آن از فایل سیستم ZFS است که یک فایل سیستم مدرن است که به دلیل در دسترس بودن بالا و راهنمایی بهبود یافته برای راهاندازیهای بوت دوگانه شناخته شده و باعث میشود سیستم بسیار متنوع و مناسب برای نیازهای مختلف کاربر باشد. علاوه بر این، اوبونتو از رمزگذاری دیسک کامل با پشتوانه سخت افزاری پشتیبانی می کند و یک لایه امنیتی اضافی را فراهم می کند که از داده های کاربر محافظت می کند.
اوبونتو یک راه منحصر به فرد برای تجربه لینوکس از طریق various flavors ارائه میدهد که هر کدام دارای برنامهها و تنظیمات پیشفرض خود هستند. این طعمها توسط افرادی از سراسر جهان تولید میشوند و نیازها و ترجیحات کاربر را برآورده میکنند و طیف متنوعی از گزینهها را برای کاربران فراهم میکنند.
به عنوان مثال، اگر شما یک تولید کننده محتوا هستید، پس باید از Ubuntu Studio استفاده کنید، اما اگر در چین زندگی می کنید، احتمالاً استفاده از Ubuntu Kylin برای شما راحتتر خواهد بود.
سیستم مورد نیاز برای Ubuntu 24.04 LTS
- CPU: پردازنده دو هستهای ۲ گیگاهرتز یا سریعتر
- رم: حداقل ۴ گیگابایت، ۸ گیگابایت توصیه میشود
- فضای ذخیره سازی: حداقل ۲۵ گیگابایت
۲ – فدورا
Fedora Workstation یک دسکتاپ با کیفیت بالا و استفاده آسان است که بر اساس آخرین فناوری متنباز ساخته شده است و بهروزرسانیهای منظم را دریافت میکند. دلیل اصلی استفاده مردم از Fedora Workstation قابلیت اطمینان است، تقریبا هر ۱۳ ماه یک نسخه جدید منتشر میشود و ارتقاء بین نسخهها سریع و آسان است.
فدورا با فروشندگان سخت افزار کار میکند تا مطمئن شود که کاربران از پشتیبانی سخت افزاری عالی در طیف وسیعی از دستگاه ها برخوردار میشوند و از سازگاری دستگاه اطمینان حاصل میکنند. علاوه بر این، رایگان است و هیچ تبلیغاتی وجود ندارد و هیچ اطلاعات کاربری را جمع آوری نمیکند و حداکثر حریم خصوصی را به شما میدهد.
فدورا مجموعه فوقالعادهای از برنامهها و ابزارهای کاربردی مانند ساعت، آبوهوا و نقشهها را ارائه میکند که هر نیازی را برآورده میکند و آن را به انتخابی عالی برای همه تبدیل میکند. برای توسعهدهندگان، فدورا مجازیسازی را با Boxes آسان میکند، سرعت سختافزار را با حالت عملکرد افزایش میدهد و جدیدترین ابزارهای کانتینری را از اکوسیستم Red Hat ارائه میکند. این شامل تمام بستهها، ابزارها و زمانهایی است که توسعهدهندگان ممکن است به آن نیاز داشته باشند.
سیستم مورد نیاز برای فدورا ۴۰
- CPU: پردازنده دو هسته ای ۲ گیگاهرتز یا سریعتر
- رم: حداقل ۲ گیگابایت، ۴ گیگابایت توصیه میشود
- فضای ذخیره سازی: حداقل ۱۵ گیگابایت
۳ – پاپ! اواس
Pop!_OS یک سیستم عامل طراحی شده برای STEM و متخصصان خلاقی است که از کامپیوتر خود به عنوان ابزاری برای کشف و ایجاد استفاده میکنند. این سیستم عامل برای ناوبری سریع، سازماندهی آسان فضای کاری و گردش کار روان و راحت طراحی شده است.
اگرچه این یک سیستم عامل همه کاره است که تقریبا با هر کامپیوتر یا لپتاپی سازگار است، در صورت تمایل، میتوانید یک کامپیوتر جدید از system76 – شرکت سازنده Pop!_OS – خریداری کنید و این با سیستم عامل خود از پیش پیکربندی شده است.
یکی از ویژگیهای برجسته Pop!_OS قابلیت auto-tiling آن است که کار شما را برای سازماندهی آسان میکند و باعث صرفه جویی در وقت و افزایش کارایی میشود. همچنین فضاهای کاری را برای نگه داشتن محتوای مرتبط با هم و محتوای نامربوط از دید ارائه میدهد.
Pop!_OS با اکثر ابزارهای نرم افزاری سازگار است، با کتابخانه های نرم افزاری وسیع اوبونتو و Flatpak که همه ابزارهای شما را در یک مکان به نام Pop!_Shop در دسترس قرار میدهند.
Pop!_OS همچنین برای Raspberry Pi 4/400 بهینه شده است، یک کامپیوتر کوچک که افراد را قادر می سازد تا محاسبات را یاد بگیرند و کشف کنند. این نسخه از سیستم عامل که Pop!_Pi نام دارد، همان ابزارهای نرم افزاری قدرتمندی را در اختیار کاربران قرار میدهد که برای افرادی که بودجه کمی دارند ایده آل است.
سیستم مورد نیاز برای Pop!_OS
- CPU: معماری ۶۴ بیتی x86 یا ARM (RAS PI 4).
- رم: حداقل ۴ گیگابایت، ۸ گیگابایت توصیه میشود
- فضای ذخیره سازی: حداقل ۲۰ گیگابایت
۴ – مانجارو
Manjaro یک سیستم عامل همه کاره لینوکس متنباز است که حریم خصوصی کاربر را در اولویت قرار داده و کنترل گسترده ای بر روی سخت افزار ارائه میدهد. از هر دو معماری x86-64 و ARM پشتیبانی میکند که آن را به گزینه ای ایده آل برای طیف وسیعی از دیوایسها و محیطهای محاسباتی تبدیل مینماید.
Manjaro به کاربران این امکان را میدهد که محیط دسکتاپ مورد نظر خود را از میان گزینههای محبوبی مانند Plasma، Gnome و XFCE انتخاب کنند که هر یک از این محیطهای دسکتاپ همان سیستم عامل زیربنایی را ارائه می دهند اما با عناصر طراحی و عملکرد کمی متفاوت هستند. اگر این گیج کننده است، می توانید آن را به عنوان خرید خودرویی با همان موتور اما یک سیستم استریو زیباتر در نظر بگیرید.
علاوه بر طعمهای رسمی، Manjaro دارای نسخههای مختلف اجتماعی مانند Cinnamon و Mate برای سفارشیسازی بیشتر است. شما میتوانید آن را به عنوان همسایه خود در نظر بگیرید که ماشین خود را از نمایشگاه خریده و سپس آن را به رنگ مورد علاقه خود در گاراژ خود رنگ کرده است. این یکی از دلایل اصلی استفاده مردم از لینوکس است، این به شما آزادی میدهد تا هر کاری را که میخواهید انجام دهید، حتی اگر احمقانه باشد!
سیستم مورد نیاز برای Manjaro
- CPU: پردازنده دو هسته ای ۱ گیگاهرتز یا سریعتر
- رم: ۴ گیگابایت
- فضای ذخیره سازی: حداقل ۳۰ گیگابایت
۵ – کالی لینوکس
کالی لینوکس یک توزیع لینوکس متنباز و مبتنی بر دبیان است که برای کارهای مختلف امنیت اطلاعات مانند تست نفوذ، تحقیقات امنیتی، پزشکی قانونی کامپیوتر و مهندسی معکوس طراحی شده است.
میتوان آن را بر روی پلتفرمهای مختلف از جمله تلفن همراه، کانتینرها، ARM، ارائه دهندگان ابر، زیرسیستم ویندوز برای لینوکس، ماشینهای مجازی از پیش ساخته شده و اینستالر ایمیج کرد. همچنین فرآیند سفارشیسازی ISO مستندی را ارائه میکند و تولید نسخه بهینهسازی شده Kali را برای نیازهای خاص آسان میکند.
کالی لینوکس یک انجمن پر جنب و جوش و فعال با فرومهای فعال، یک کانال IRC، فهرستهای Kali Tools، یک سیستم open bug tracker و حتی پیشنهادات ابزار ارائه شده توسط جامعه دارد.
سیستم مورد نیاز برای Kali Linux 2024.1
- CPU: پردازنده ۱ گیگاهرتز یا سریعتر توصیه میشود
- رم: حداقل ۱ گیگابایت برای معماری i386 و AMD64 و ۲ گیگابایت برای معماری ARM
- فضای ذخیره سازی: ۲۰ گیگابایت فضای دیسک برای نصب
۶ – لینوکس مینت
Linux Mint یک توزیع محبوب لینوکس دسکتاپ است و به دلیل داشتن رابط مدرن، زیبا و راحت که هم قدرتمند و هم استفاده آسان است، یکی از بهترین جایگزینها برای Microsoft Windows و Apple MacOS محسوب میشود.
لینوکس قبلا به داشتن مشکل در درایورهای صدای بدنام بود، اما لینوکس مینت با پشتیبانی کامل از مالتی مدیا کار میکند و بسیار کاربرپسند است.
لینوکس مینت هم برای افراد و هم برای شرکتها مناسب است، زیرا برای استفاده راحت و آسان طراحی شده است، اما همچنین قدرتمند و قابل تنظیم است که آن را برای طیف گستردهای از کاربران ایده آل میکند. این یکی از محبوبترین توزیعهای لینوکس دسکتاپ است و میلیونها نفر از آن استفاده میکنند و بازخورد کاربران نقش مهمی در بهبود مداوم آن دارد. برای شرکتها، لینوکس مینت نسخههای پشتیبانی بلندمدت (LTS) را ارائه میکند که برای مدت ۵ سال پشتیبانی میشوند.
سیستم مورد نیاز برای Linux Mint 21
- CPU: مدرن، پردازنده ۶۴ بیتی
- رم: ۲ گیگابایت یا بیشتر
- فضای ذخیره سازی: ۲۰ گیگابایت فضای خالی یا بیشتر
۷ – آلما لینوکس
AlmaLinux OS یک سیستم عامل لینوکس متن باز و جامعه محور است که برای پر کردن شکاف باقی مانده از توقف انتشار پایدار لینوکس CentOS توسعه یافته است.
سازگاری باینری با RHEL دارد که تضمین میکند که نرمافزار توسعهیافته و آزمایششده روی RHEL میتواند به راحتی بدون تغییر در AlmaLinux مستقر شود. همچنین از معماریهای مختلف پشتیبانی میکند و ایمجهای رسمی را برای ارائه دهندگان ابر، ایمیجهای کانتینر، ایمیج لایو رسانه ، Vagrant boxes ، ایمیجهای LXC/LXD، ایمیجهای Raspberry Pi و حتی یک محیط ترمینال برای ویندوز ارائه میدهد.
سیستم عامل AlmaLinux هم برای افراد و هم برای سازمانهایی که نیاز به توزیع لینوکس درجه سازمانی دارند، بدون نیاز به قرارداد لایسنس تجاری مناسب است. همچنین یک جایگزین عالی برای کسانی است که در طول تاریخ به نسخههای لینوکس CentOS برای دستیابی به اهداف محاسباتی اعتماد کردهاند و برای آنهایی که CentOS Stream راهحل مناسبی نیست.
سیستم مورد نیاز برای آلما لینوکس
- معماری پشتیبانی شده: Intel/AMD x86_64، Arm aarch64، IBM ppc64le، Power LE s390x
- حافظه: حداقل ۱.۵ گیگابایت رم
- فضای دیسک: حداقل ۱۰ گیگابایت، ۲۰ گیگابایت توصیه می شود
۸ – راکی لینوکس
راکی لینوکس یک سیستم عامل سازمانی متنباز است که به گونه ای طراحی شده است که صد در صد bug-for-bug با لینوکس Red Hat Enterprise (RHEL) سازگار باشد. این یکی دیگر از توزیعهای محبوب لینوکس است که توسط انجمن توسعه داده شد تا پس از پایان عمر CentOS جایگزین شود.
راکی لینوکس منابع را مستقیم از RHEL بازسازی و بدون توجه به موارد استفاده، تجربهای فوقالعاده پایدار را تضمین میکند. علاوه بر این، این یک توزیع آماده برای شرکت است که با بهروزرسانیهای منظم و چرخه عمر پشتیبانی ۱۰ ساله، ثبات کاملی را فراهم میکند آن هم بدون هیچ هزینهای.
سیستم مورد نیاز برای راکی لینوکس
- معماری: x86-64، ARM64، ppc64le، یا s390x
- حافظه: ۲ گیگابایت رم
- فضای دیسک: ۴۰ گیگابایت فضای ذخیره سازی
۹ –آساهی لینوکس
Asahi Linux پروژهای با هدف انتقال لینوکس به Apple Silicon Mac است که با M1 Mac Mini، MacBook Air و MacBook Pro 2020 شروع میشود. در حالی که اپل هنوز فرآیند بوت و firmware را که روی پردازندهاش اجرا میشود کنترل میکند، اجازه بوت کردن هستههای بدون امضا/سفارشی را در مکهای Apple Silicon بدون جیلبریک میدهد. تا زمانی که هیچ کدی از macOS برای ایجاد پشتیبانی لینوکس گرفته نشود، نتیجه برای توزیع و استفاده نهایی برای کاربران نهایی کاملا قانونی است.
این پروژه توسط یک جامعه پر رونق از توسعه دهندگان نرم افزار رایگان و متنباز توسعه یافته است و در حال حاضر از اکثر ماشین های نسل M1 و M2 پشتیبانی میکند.
توزیع پرچمدار کنونی Fedora Asahi Remix است که با همکاری Asahi Linux و Fedora Project، با هدف ارائه یک توزیع کاملا یکپارچه با تمام بستههای ویژه پلتفرم Asahi در فدورا بالادست و به طور کامل در Fedora Linux 40 پشتیبانی میشود.
این توزیع با پشتیبانی عالی ۶۴ بیتی ARM فدورا و فرآیند توسعه بالغ، تجربه ای با کیفیت بالا ارائه می دهد. این بر اساس فدورا لینوکس ۴۰، آخرین نسخه لینوکس فدورا با جدیدترین نسخه های نرم افزار در سراسر هیئت مدیره است. همه دستگاه های مک بوک، مک مینی، مک استودیو و آی مک سری M1 و M2 پشتیبانی می شوند.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، پخش صدا در لینوکس کار سختی بود، اما Asahi با پروژههای PipeWire و WirePlumber همکاری کرده است تا پشتیبانی از پیکربندی DSP کاملا خودکار و شفاف را اضافه کند که صدای با کیفیت بالا را ارائه میدهد.
اگرچه این یک تلاش بزرگ توسط جامعه است، اما از مزایای سخت افزار اپل به طور کامل استفاده نمیکند وبرخی از ویژگیها مانند پورت های تاندبولت ۴، میکروفون ها و تاچ آیدی پشتیبانی نمیشوند.
سیستم مورد نیاز برای لینوکس آساهی
- دستگاه: دستگاه M1، M1 Pro، یا M1 Max از اپل
- macOS: 12.3 یا بالاتر، به عنوان یک کاربر مدیر وارد شده است
- فضای دیسک: حداقل ۵۰ گیگابایت فضای خالی دیسک (نصب دسکتاپ)
خرید vps لینوکس یک ماشین مجازی کامل است که امکان دسترسی SSH طبق آموزش را به آن خواهید داشت.
خرید vps لینوکس در پنج موقعیت جغرافیایی ایران، ترکیه، هلند، آلمان و آمریکا با قابلیت تحویل آنی در پارسدو فراهم است.
کدام توزیع لینوکس برای شما بهترین است؟ (راهنمای مبتدیان)
انتخاب توزیع مناسب از بین انبوه توزیعهای لینوکس میتواند یک کار دلهره آور باشد، به خصوص برای مبتدیان. در مطلب، با معرفی کردن بهترین توزیعهای لینوکس بر اساس موارد استفاده مختلف، شما را در این فرآیند راهنمایی میکنیم:
- برای مبتدیان: اگر در لینوکس تازه کار هستید، هم اوبونتو و هم مینت برای شروع عالی هستند. آنها کاربر پسند هستند، جامعه بزرگی برای پشتیبانی دارند و دارای مخزن وسیعی از نرم افزار هستند.
- برای توسعه دهندگان: اگر یک توسعه دهنده هستید، فدورا ممکن است بهترین گزینه باشد. پیشرو است و جدیدترین ابزارها و زبان های برنامه نویسی را ارائه می دهد.
- برای دوستداران سفارشی سازی: اگر دوست دارید سرهم بندی و سفارشی سازی کنید، Arch Linux برای شما مناسب است. این یک توزیع چرخشی است که به شما امکان می دهد سیستم خود را از ابتدا بسازید.
- برای درایورهای انویدیا: بسیاری از کاربران جدید نصب درایورهای انویدیا را روی لینوکس دردناک میدانند، اگر میخواهید چیزی که خارج از جعبه کار میکند، Pop!_OS راهی است که باید انجام دهید.
ما فقط برخی از بهترین توزیعهای لینوکس را معرفی کردیم و توزیعهای بسیار خوبی مانند Elementary OS یا Zorin OS وجود دارد که در این مطلب گنجانده نشدهاند. تا زمانی که بهترین مورد را پیدا نکردید از آزمایش کردن نترسید!
جمعبندی
در این مطلب، ما در مورد برخی از بهترین توزیعهای لینوکس صحبت کردهایم که تجربه کاربری خوبی را ارائه میدهند و طیف گستردهای از نیازهای کاربر، از مدیریت سرور گرفته تا استفاده از دسکتاپ را برآورده میکنند در حالی که می توانید بلافاصله لینوکس را روی کامپیوتر خود نصب کنید، راهی برای استفاده از لینوکس در کنار سیستم عامل موجود وجود دارد.
چه ویندوز و لینوکس بوت شدن دوگانه به کاربران امکان میدهد بدون نیاز به ماشینهای جداگانه، بین محیطهای مختلف برای اهداف مختلف مانند کار، توسعه یا آزمایش جابجا شوند. اگر نیاز به استفاده از نرم افزار خاصی دارید که فقط بر روی یک سیستم عامل خاص اجرا میشود، این امر مفید است. همچنین شما را قادر می سازد تا بدون نیاز به خرید سخت افزار جداگانه، سیستم عاملهای مختلف را آزمایش کنید.