با کنترل پنل هاست تا چه اندازه آشنا هستید؟ آیا قصد خرید یک سرویس هاستینگ را دارید و نمیدانید که کدام نوع سیستم مدیریت هاست را انتخاب کنید؟ کنترل پنل یک مفهوم آشنا در سیستمعامل ویندوز است که احتمالاً تاکنون نام آن را بارها شنیدهاید. اما این اصطلاح فقط در محیط ویندوز کاربرد ندارد.
میتوان گفت کنترل پنل در خدمات میزبانی وب، یک ابزار کلیدی برای مدیریت هاست و سایت محسوب میشود. در حقیقت، کنترل پنل هاست، رابطۀ بین سرور و کاربر را برقرار میکند. به همین جهت، انتخاب بهترین نوع پنل مدیریتی هاست، اهمیت بالایی هنگام خرید سرویس میزبانی دارد.
در این مطلب از سایت پارسدو، با سیستم مدیریت سرورها و عملکرد آن آشنا خواهیم شد. سپس مزایا و اهمیت این نرمافزاری کاربردی در هاستینگ را مرور خواهیم کرد و در نهایت نیز با انواع کنترل پنل هاست آشنا خواهیم شد. شما پس از مطالعه این مقاله، آگاهی کاملی از انواع پنل مدیریت سرور پیدا خواهید کرد و میتوانید با اطلاعات کامل برای خرید هاست اقدام کنید.
آیا میدانید هاست وردپرس پارسدو از آخرین نسخه کنترل پنل محبوب سی پنل استفاده می کند؟
کنترل پنل هاست، یک رابط کارآمد بین هاست و کاربر
کنترل پنل هر هاست در واقع، نوعی رابط کاربری (معمولاً مبتنی بر وب) است که بهصورت آنلاین در دسترس کاربر قرار میگیرد. این پنل مدیریتی، در حقیقت دیداریترین بخش یک سرویس میزبانی است که در بیشتر موارد، با استفاده از مرورگر باز میشود. در این رابط کاربری، ابزار مختلفی در اختیار کاربر قرار میگیرد.
با استفاده از این ابزارها، اِعمال انواع تغییرات در سرور و منابع آن برای کاربران امکانپذیر میشود. اینطور میتوان توضیح داد که کنترل پنل در سرویسهای هاستینگ، میزان کیفیت تجربه کاربری از آن سرویس را تعیین میکنند. با ظهور کنترل پنلهای مخصوص میزبانی وب، نیاز به دانش فنی بالا برای مدیریت یک سایت یا سرور از بین رفت.
البته، مدیریت یک سایت یا سرور بدون استفاده از کنترل پنل نیز ممکن است. برای مثال، ابزارهایی مثل پروتکل پوستۀ ایمن یا SSH (Secure Shell) یا پروتکل FTP (File Tranfare Protocol)، دسترسی کامل به هاست و امکانات آن را فراهم میکند؛ اما آیا استفاده از یک رابط کاربری ساده و کلیک روی چند دکمه، راحتتر از نوشتن دستورات برای کاربر است.
مزایای کنترل پنل هاست؛ مدیریت سرور و سایت با ابزار مختلف
در بخش قبل توضیح دادیم که با استفاده از ابزارهای کنترل پنل در هاست، میتوان تغییراتی در منابع سرور و همچنین بخشهای مختلف سایت ایجاد کرد. در ادامه با مهمترین وظایف کنترل پنل در سرویسهای هاستینگ آشنا میشوید.
مدیریت دامنه
برای اداره دامنه کارهای مختلفی میتوان انجام داد که در ادامه مشاهده خواهید کرد.
ویرایش DNS
مدیریت ساب دامین (زیر دامنه)
تمدید دامنه
ثبت دامنه جدید
آدرسهای IP
رکورد MX
فورواردکردن دامنه
نصب آسان برنامهها در سرور
استفاده از یک برنامۀ محبوب یا سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) مثل وردپرس در سیستمعامل هاست با کمک کنترل پنل بسیار آسان خواهد بود. در حقیقت برای نصب این برنامهها تنها یک کلیک (One-Click Install) کافی خواهد بود.
انتقال فایلها (FTP)
پروتکل انتقال فایل (FTP) یک فرآیند برای ایجاد فایلها و پوشهها در سرور و دسترسی به آنها است. به عبارت دیگر، جابهجایی فایلها از طریق این پروتکل انجام میشود. برای مثال، زمانی که یک فایل HTML برای سایت میسازید، بهمنظور انتقال آن از کامپیوتر خود به سرور، باید از FTP استفاده کنید. برای راهاندازی حساب FTP، به کنترل پنل نیاز دارد.
مدیریت فایلها
برای مدیریت فایلها در سرور میتوان از FTP استفاده کرد. با این وجود، بسیاری از کنترل پنلهای هاست، فایل منیجرهای مبتنی بر مرورگر را در اختیارتان قرار میدهند تا سروکلهزدن با فایلها راحت باشد. سیستم آسان درگ اَند دراپ در پنل مدیریت وجود دارد.
مدیریت اکانت هاست
وظایف معمولی مدیریت اکانت در کنترل پنل انجام میشود. اعمال انواع تغییرات در حساب کاربری مثل اطلاعات پرداخت، تمدید سرویس، تغییر رمز با استفاده از پنل مدیریت انجام میشود.
مدیریت ایمیل
با استفاده از کنترل پنل میتوان ایجاد ایمیلهای جدید، راهاندازی ارسالکنندههای ایمیل، راهاندازی فیلتر برای ایمیل اسپم، مدیریت اکانتهای ایمیل و حذف آنها را بهراحتی انجام داد. این وظایف ممکن است چندان دشوار نباشند اما انجام آنها در طولانیمدت زمانبر خواهد بود.
مدیریت دیتابیس
برای مدیریت اطلاعات به یک دیتابیس نیاز خواهید داشت و بهمنظور مدیریت خود دیتابیس، باید از کنترل پنل استفاده کنید. بسیاری از کنترل پنلها با دیتابیسهای MySQL سازگار هستند. میتوان مواردی مثل آنلاینبودن مرکز داده، عملکرد آن و مشکلات مختلف را با استفاده از کنترل پنل زیر نظر گرفت.
گرفتن بک آپ
بیشتر کنترل پنلها در میزبانی وب دارای نوعی سیستم ایجاد بکآپ پیشفرض هستند. برای ایجاد بکآپ از فایلها، دسترسی به بکآپهای قبلی و همچنین بازیابی آنها، میتوان از کنترل پنل کمک گرفت.
انواع کنترل پنل هاست؛ محبوبترینها بین کاربران
حالا که با ماهیت کنترل پنلهای هاست و کارکردهای مختلف آنها آشنا شدهایم، نوبت به آشنایی با معروفترین کنترل پنلهای هاست میرسد.
1- کنترل پنل cPanel
اگر برای اولینبار سراغ مدیریت هاست میروید، کنترل پنل سی پنل که بر پایه لینوکس توسعه یافته است، گزینه کاملاً مناسبی خواهد بود. محبوبیت بالای این کنترل پنل هاست موجب شده تا انواع راهنمای استفاده برای آن ایجاد شود. همچنین باتوجهبه گستردگی کاربران سی پنل، میتوان از تجربیات دیگران در کار با این پنل استفاده کرد.
کار با سی پنل نهتنها برای کاربران تازهکار راحت است، بلکه ویژگیهای متعدد این کنترل پنل، برای وبمسترهای حرفهای نیز کارآمد خواهد بود. پلاگینهای بسیاری برای کنترل پنل cPanel وجود دارد. همین امر، امکان شخصیسازی سی پنل را افزایش میدهد. در نتیجه، عملکرد آن برای سطوح مختلف نیازهای کاربران، مفید واقع خواهد شد.
در سی پنل با استفاده از پلاگین Softaculous، میتوان سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس را در یک چشمبرهمزدن نصب کرد. همچنین در صورت داشتن یک حساب کاربری cPanel، میتوان گواهی SSL را برای وبسایتها راهاندازی کرد. لازم به ذکر است که کنترل پنل سی پنل را نمیتوان روی سرورهای دارای سیستم عامل ویندوز نصب کرد.
2- کنترل پنل پلسک
کنترل پنل پلسک یکی دیگر از سیستمهای محبوب برای مدیریت سرور است که هم روی سرورهای ویندوزی و هم در سرور لینوکس قابل نصب است. رابط کاربری کنترل پنل Plesk، علیرغم چند تفاوت واضح، درست به اندازه سی پنل سرراست است. از نظر ویژگیهای امنیتی، پلسک کاربران را ناامید نخواهد کرد.
در پلسک نیز مثل سی پنل، میتوان گواهینامه SSL را بهصورت رایگان دریافت کرد. همچنین راهاندازی HTTPS نیز توسط سیستم پلسک انجام خواهد شد. همچنین باید گفت، پلسک از سازگاری بالایی با وردپرس برخوردار است. یکی از نکات منفی پلسک این است که در مقایسه با سی پنل، اجرای آن در سرور لینوکس تاحدودی کندتر خواهد بود.
3- کنترل پنل دایرکت ادمین
یکی دیگر از کنترل پنلهایی که استفاده از آن آسان بوده و با سیستم عامل لینوکس سازگاری دارد، دایرکت ادمین است. کنترل پنل دایرکت ادمین با توجه به عدم تحریم در ایران و لایسنس قانونی آن یکی از محبوبترین کنترل پنل های وب است.
کنترل پنل Direct Admin در نسخه های جدید سعی کرده ظاهر متفاوت تر و مدرن تری نسبت به گذشته ارائه دهد و با توجه با امکانات کامل آن یکی از بهترین گزینه ها برای هاست می باشد.
انتخاب کنترل پنل مناسب با سرویسهای هاستینگ پارسدو
هنگام خرید هاست، گزینههای مختلفی برای انتخاب نوع کنترل پنل وجود دارد. حالا که با وظیفۀ کنترل پنل در هاست آشنا شدید و وظایف آن را میدانید، میتوانید با چشم باز نسبت به خرید سرویس میزبانی اقدام کنید.
بهزودی دربارۀ انتخاب مناسبترین کنترل پنل صحبت خواهیم کرد و هرکدام از انواع آن را بهطور کامل معرفی خواهیم کرد. شرکت پارسدو با بیش از 15 سال سابقه و ارائه پشتیبانی حرفهای برای مشتریان، امکان تهیه لایسنس قانونی کنترل پنلهای مختلف را فراهم کرده است.
نظرتون برامون مهمه شما اولین نظر رو بنویسید