تفاوت کش سرور ، کش مرورگر و کش وب‌سایت در چیست؟

کش سرور، کش مرورگر و کش سایت

وب‌سایت‌های کند و آهسته، بازدیدکنندگان را از دست می‌دهند. اگر بارگذاری فروشگاه یا سایت بیش از چند ثانیه طول بکشد، افراد آن را ترک می‌کنند و دیگر برنمی‌گردند. اینجاست که کشینگ (caching) وارد عمل می‌شود.در این مطلب، به بررسی سه نوع اصلی کش (Cache) در وب‌سایت‌ خواهیم پرداخت که نقش مهمی در بهینه‌سازی عملکرد و افزایش سرعت بارگذاری صفحات ایفا می‌کنند. این سه نوع کش عبارتند از: کش سرور، کش مرورگر و کش سایت یا صفحه. هر یک از این انواع کش، عملکرد و وظایف خاص خود را دارند و در کنار یکدیگر، سازوکاری هماهنگ را برای بهبود تجربه کاربری فراهم می‌سازند.

در ادامه، با نحوه کارکرد هر یک آشنا خواهیم شد و خواهیم دید که چگونه استفاده موثر از آن‌ها می‌تواند به ارتقای پایداری و کارایی وب‌سایت کمک کند.

کشینگ (Caching) چیست؟

وقتی یک سرور یک درخواست را هندل می‌کند، اغلب قبل از پاسخ دادن، نیاز به پردازش چندین کوئری و محاسبه دیتابیس دارد که برای دسترسی‌های گاه به گاه خوب عمل می‌کند، اما با درخواست‌های مکرر، با انجام مداوم همان کار، زمان و منابع سرور را هدر می‌دهد.

کشینگ با ذخیره کپی‌هایی از داده‌های پرکاربرد در حافظه با دسترسی سریع، عملکرد را سرعت می‌بخشد. به جای تولید مجدد محتوای یکسان در هر درخواست، سرور یا مرورگر ابتدا کش (cache) را بررسی می‌کند و در صورت وجود، نسخه ذخیره شده را ارائه می‌دهد.
در وب‌سایت‌ها، این داده‌های ذخیره شده می‌توانند شامل هر چیزی از تصاویر و استایل‌شیت‌ها گرفته تا کل صفحات وب یا نتایج کوئری دیتابیس باشند.

کش سرور (Server Cache) چیست؟

کش سرور به مکانیسم‌های مختلف کشینگ اشاره دارد که مستقیم روی وب‌ سرور یا سرورهای ذخیره‌سازی اختصاصی در مقابل سرور مبدا پیاده‌سازی می‌شوند. این نوع کشینگ با ذخیره نتایج عملیات محاسباتی پرهزینه یا محتوای درخواستی مکرر، بار پردازش سرور را کاهش می‌دهد.
به عنوان مثال، اگر ایجاد یک صفحه وب داینامیک نیاز به چندین کوئری دیتابیس و محاسبات پیچیده داشته باشد، سرور می‌تواند خروجی نهایی HTML آن صفحه را ذخیره کند.
هنگامی که کاربر دیگری همان صفحه را درخواست کند، سرور می‌تواند نسخه ذخیره‌سازی شده از پیش تولید شده را تقریبا فوری و بدون اجرای مجدد تمام فرآیندهای backend ارائه دهد.

نمونه‌های دیگر از کشینگ سرور شامل ذخیره‌سازی کد عملیاتی (ذخیره‌سازی کد اسکریپت از پیش کامپایل شده)، ذخیره‌سازی اشیاء (ذخیره‌سازی اشیاء داده‌ای پرکاربرد مانند نتایج پرس‌وجوی دیتابیس) یا ذخیره‌سازی CDN (که در آن سرورهای توزیع‌شده جغرافیایی، دارایی‌های استاتیک را نزدیک‌تر به کاربران ذخیره‌سازی می‌کنند) می‌شود. این امر به طور قابل توجهی ظرفیت سرور را برای مدیریت ترافیک بیشتر و ارائه سریع‌تر محتوا بهبود می‌بخشد.

کش مرورگر (Browser Cache) چیست؟

کش مرورگر با ذخیره فایل‌های رایج، مانند لوگوها، استایل‌ها و اسکریپت‌ها، مستقیم در مرورگر کاربر، به افزایش سرعت بازدیدهای مجدد از یک وب‌سایت کمک می‌کند. به جای دانلود مجدد آنها در هر بار، مرورگر آنها را از استوریج محلی بارگذاری می‌کند.

این فرآیند به طور چشمگیری زمان بارگذاری صفحه را برای بازدیدهای بعدی سرعت می‌بخشد زیرا دریافت فایل‌ها از لوکال بسیار سریع‌تر از بازیابی آنلاین آنهاست. همچنین مصرف پهنای باند را هم برای کاربر و هم برای سرور کاهش می‌دهد.

مدیران وب‌سایت می‌توانند با تنظیم هدرهای HTTP مناسب (مانند Cache-Control Expires ) روی پاسخ‌های سرور خود، بر رفتار کشینگ مرورگر تاثیر بگذارند و به مرورگرها بگویند که چه مدت باید فایل‌های خاص را در کش نگه دارند.

کش سایت (Site Cache) چیست؟

کش سایت، که اغلب کش صفحه (page cache) نامیده می‌شود، نوعی کشینگ سمت سرور است که صفحات HTML کاملا رندر شده را ذخیره می‌کند. وقتی کاربری صفحه‌ای را درخواست می‌کند، به جای اینکه سرور آن را به صورت داینامیک با پرس و جو از دیتابیس، پردازش قالب‌ها و اجرای اسکریپت‌ها هر بار تولید کند، می‌تواند یک کپی HTML استاتیک را مستقیم از کش ارائه دهد. این رویکرد به ویژه برای محتوایی که مدام برای هر کاربر تغییر نمی‌کند، مانند نوشته‌های وبلاگ، صفحات محصول یا صفحات اطلاعاتی، مفید است.

به عنوان مثال، اگر یک مقاله خبری محبوب درخواست شود، سرور ممکن است یک بار آن را تولید کند، صفحه HTML کامل را در کش خود ذخیره کند و سپس همان فایل استاتیک را به هزاران بازدیدکننده بعدی ارائه دهد. این تقریبا تمام پردازش‌های سمت سرور را دور می‌زند و منجر به زمان بارگذاری فوق‌العاده سریع و کاهش قابل توجه استفاده از منابع سرور می‌شود.

هاست وردپرس با وب سرور محبوب لایت اسپید و کش لایت اسپید باعث می‌شود تا سرعت لود فوق العاده‌ای را تجربه کنید.
با خرید هاست وردپرس کانفیگ حرفه‌ای و نظارت بر سرور به صورت پیوسته توسط تیم فنی پارسدِو انجام خواهد شد.

مقایسه کش سرور با کش مرورگر و کش وب‌سایت

در این بخش نحوه مقایسه سه نوع اصلی cache، بر اساس آنچه ذخیره می‌کنند، محل نگهداری آنها و نحوه کمک به عملکرد بهتر سایت ، آورده شده است:

کدام نوع حافظه پنهان برای وردپرس بهترین است؟

برای سایت‌های وردپرس، کش صفحه (که کش وب‌سایت نامیده می‌شود) معمولا بیشترین افزایش عملکرد را ایجاد می‌کند. وردپرس با اجرای اسکریپت‌های PHP و کوئری از پایگاه داده، حتی برای محتوایی که تغییر نمی‌کند، به صورت پویا هر صفحه را می‌سازد. کش صفحه با ذخیره یک نسخه HTML کاملا رندر شده از صفحه و ارائه فوری آن، از همه این موارد صرف نظر می‌کند.

همین امر به تنهایی می‌تواند زمان بارگذاری را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

کش مرورگر (Browser caching) یکی دیگر از موارد ضروری است. این حافظه، دارایی‌های استاتیک مانند لوگوها، استایل‌شیت‌ها و اسکریپت‌ها را مستقیم در مرورگر بازدیدکننده ذخیره می‌کند. این بدان معناست که بازدیدهای مکرر سریع‌تر احساس شده و سرور شما از پهنای باند کمتری استفاده می‌کند.

برای سایت‌های پرترافیک یا پویاتر، می‌توانید با فعال کردن کش آبجکت (object caching ) که نوعی کش سرور که نتایج پرس‌وجوهای مکرر دیتابیس را با استفاده از ابزارهایی مانند Redis یا Memcached در حافظه ذخیره می‌کند، استفاده کنید. این کار فشار روی پایگاه داده را کاهش می‌دهد و تولید صفحات پویا را سرعت می‌بخشد.

هنگامی که این لایه‌های کشینگ با هم استفاده می‌شوند، سرعت را بهبود می‌بخشند، استفاده از منابع سرور را کاهش می‌دهند و سایت را در زیر بار پایدار نگه می‌دارند.

چه زمانی باید از هر نوع کش (cache) استفاده کنید؟

در تمام وب‌سایت‌ها از کش مرورگر برای ذخیره دارایی‌های استاتیک – مانند لوگوها، صفحات سبک، جاوا اسکریپت و فونت‌ها – که به ندرت تغییر می‌کنند، استفاده کنید. این کار به طور قابل توجهی سرعت بارگذاری صفحه را برای بازدیدکنندگان دائمی افزایش می‌دهد و پهنای باند سرور را کاهش می‌دهد.

کش سرور (به اشکال مختلف) برای هر وب‌سایت پویا ضروری است تا بار سرور را کاهش داده و زمان پاسخگویی کاربر را بهبود بخشد.

از کش صفحه (نوعی کش سایت) برای صفحات پربازدید که برای اکثر کاربران یکسان یا بسیار مشابه هستند، مانند نوشته وبلاگ، صفحات اطلاعاتی یا صفحات دسته بندی محصولات، استفاده کنید.

برای عناصر بسیار پویا یا محتوای خاص کاربر (مانند سبد خرید یا پیشخوان شخصی‌سازی‌شده)، ذخیره‌سازی جزئی‌تر سرور، مانند ذخیره‌سازی شیء (برای نتایج پرس‌وجوی پایگاه داده) یا ذخیره‌سازی قطعه‌ای (fragment caching)، برای جلوگیری از ارائه داده‌های شخصی‌سازی‌شده قدیمی یا نادرست مناسب‌تر است.

جمع‌بندی

کشینگ به سایت کمک می‌کند تا بدون افزایش منابع سرور، ترافیک بیشتری را مدیریت کند. هر نوع Cache نقش خاصی دارد و در کنار هم، آنها یک تجربه کاربری سریع‌تر و کارآمدتر ایجاد می‌کنند. در این مطلب به مقایسه کش سرور، کش مرورگر و کش سایت پرداختیم.