امنیت کامپیوتر چیست و انواع آن کدام است؟

امنیت
امنیت کامپیوتر چیست و انواع آن کدام است؟
تاریخ انتشار: 3 هفته پیش تعداد بازدید: 134 دسته بندی: عمومی

اینترنت زندگی ما را به روش‌های خوب متحول کرده است. متاسفانه، این شبکه گسترده و فناوری‌های مرتبط با آن، افزایش روزافزون تهدیدات امنیتی را هم به دنبال داشته است. موثرترین راه برای محافظت از خود در برابر این تهدیدات و حملات، آگاهی از اقدامات استاندارد امنیت سایبری است. این مطلب مقدمه‌ای بر امنیت کامپیوتر و مفاهیم کلیدی آن ارائه می‌کند.


امنیت کامپیوتر چیست؟

امنیت کامپیوتر، محافظت از سیستم‌ها و اطلاعات کامپیوتری در برابر آسیب، سرقت و استفاده غیرمجاز است. این فرآیند جلوگیری و شناسایی استفاده غیرمجاز از سیستم کامپیوتر شما است.
انواع مختلفی از امنیت کامپیوتر وجود دارد که به طور گسترده برای محافظت از اطلاعات ارزشمند یک سازمان استفاده می‌شود.

امنیت کامپیوتر چیست و انواع آن چیست؟

یکی از راه‌های تشخیص شباهت‌ها و تفاوت‌ها بین امنیت کامپیوتر این است که بپرسید چه چیزی ایمن شده است. به عنوان مثال،

  • امنیت اطلاعات، ایمن کردن اطلاعات از دسترسی، ویرایش و حذف غیرمجاز است
  • امنیت اپلیکیشن با ایجاد ویژگی‌های امنیتی برای جلوگیری از تهدیدات سایبری مانند تزریق SQL، حملات DoS، نقض داده‌ها و غیره، یک اپلیکیشن را ایمن می‌کند.
  • امنیت کامپیوتر به معنای ایمن سازی یک دستگاه مستقل از طریق آپدیت و پچ کردن آن است.
  • امنیت شبکه با ایمن سازی هر دو فناوری نرم افزاری و سخت افزاری انجام می‌گیرد.
  • امنیت سایبری به عنوان محافظت از سیستم‌های رایانه‌ای تعریف می‌شود که از طریق شبکه‌های کامپیوتری ارتباط برقرار می‌کنند.

درک تمایز بین این کلمات مهم است، اگرچه حتما توافق روشنی در مورد معانی و میزان همپوشانی یا قابل تعویض بودن آنها وجود ندارد.

بنابراین، امنیت کامپیوتر را می‌توان به عنوان کنترل‌هایی تعریف کرد که برای تامین محرمانه بودن، یکپارچگی و در دسترس بودن برای همه اجزای سیستم‌های کامپیوتری اعمال می‌شوند. 

اجزای یک سیستم کامپیوتری

اجزای یک سیستم کامپیوتری که باید محافظت شوند عبارتند از:

  • سخت افزار (Hardware)، بخش فیزیکی کامپیوتر، مانند حافظه سیستم و درایو دیسک
  • ثابت افزار (Firmware)، نرم‌افزار دائمی که در حافظه غیرفرار دستگاه سخت‌افزاری حک می‌شود و اغلب برای کاربر نامرئی است.
  • نرم افزار (Software)، برنامه نویسی که خدماتی مانند سیستم عامل، واژه پرداز، مرورگر اینترنت را به کاربر ارائه می دهد

مثلث CIA

امنیت رایانه بیشتر با سه حوزه اصلی مرتبط است:

مثلث CIA در امنیت

  • محرمانه بودن (Confidentiality ) حصول اطمینان از اینکه اطلاعات فقط برای مخاطب مورد نظر در دسترس است.
  • یکپارچگی (Integrity ) محافظت از اطلاعات در برابر تغییر توسط اشخاص غیرمجاز است.
  • در دسترس بودن (Availability ) محافظت از اطلاعات در برابر تغییر توسط اشخاص غیرمجاز است

به زبان ساده، امنیت رایانه این است که اطمینان حاصل شود که اطلاعات و اجزای کامپیوتر قابل استفاده هستند اما همچنان در برابر افراد یا نرم افزارهایی که نباید به آن دسترسی داشته باشند یا آن را تغییر دهند محافظت می‌شود.


تهدیدات امنیتی کامپیوتر

تهدیدات امنیتی کامپیوتر خطرات احتمالی هستند که احتمالا می‌توانند عملکرد عادی رایانه شما را مختل کنند. در عصر حاضر، با دیجیتال شدن جهان، تهدیدات سایبری به طور مداوم در حال افزایش است. مضرترین انواع امنیت کامپیوتر عبارتند از:

ویروس‌ها (Virus)

ویروس کامپیوتری یک برنامه مخرب است که بدون اطلاع کاربر در کامپیوترکاربر بارگذاری شده و خود را تکرار می‌کند و فایل‌ها و برنامه‌های کامپیوتر شخصی کاربر را آلوده می‌نماید. هدف نهایی یک ویروس این است که اطمینان حاصل شود که کامپیوتر قربانی هرگز نمی‌تواند به درستی یا حتی اصلا کار کند.

کرم کامپیوتری (Computer worm)

کرم کامپیوتری یک برنامه نرم افزاری است که می‌تواند خود را از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر بدون تعامل انسانی کپی کند. خطر بالقوه در اینجا این است که فضای هارد دیسک کامپیوتر شما را مصرف می‌کند زیرا یک کرم می‌تواند با حجم زیاد و با سرعت زیاد تکثیر شود.

فیشینگ (Phishing)

فیشرها که به عنوان یک شخص یا کسب و کار قابل اعتماد ظاهر می‌شوند، سعی می‌کنند اطلاعات مالی یا شخصی حساس را از طریق ایمیل جعلی یا پیام های فوری سرقت کنند. متاسفانه اجرای فیشینگ بسیار آسان است. شما فریب خورده اید که فکر می کنید این نامه قانونی است و ممکن است اطلاعات شخصی خود را وارد کنید.

بات نت (Botnet)

بات نت گروهی از کامپیوترهای متصل به اینترنت است که توسط یک هکر با استفاده از یک ویروس رایانه‌ای در معرض خطر قرار گرفته‌اند. به یک کامپیوتر شخصی، رامبی هم گفته می‌شود. نتیجه این تهدید کامپیوتر قربانی است که ربات برای فعالیت‌های مخرب و برای حمله در مقیاس بزرگتر مانند DDoS استفاده می‌شود.

روت کیت (Rootkit)

روت کیت یک برنامه کامپیوتری است که برای ارائه دسترسی امتیازدار (privileged) مداوم به یک کامپیوتر در حالی که فعالانه حضور آن را پنهان میکند طراحی شده است. هنگامی که یک روت کیت نصب شد، کنترلر روت کیت می‌تواند فایل‌ها را از راه دور اجرا کند و پیکربندی‌های سیستم را روی ماشین میزبان تغییر دهد.

کی لاگر (Keylogger)

کی لاگرها که به عنوان keystroke logger نیز شناخته می‌شوند، می‌توانند فعالیت لحظه‌ای کاربر را در کامپیوتر خود ردیابی کنند. یک رکورد از تمام کلید‌های کیبورد انجام شده توسط صفحه کلید کاربر را نگه می‌دارد. Keylogger همچنین یک تهدید بسیار قدرتمند برای سرقت اعتبار ورود افراد مانند نام کاربری و رمز عبور است.


اینها شاید رایج ترین تهدیدهای امنیتی هستند که با آنها روبرو خواهید شد. جدای از این موارد، موارد دیگری مانند جاسوس افزار(spyware)، wabbits، ترس افزار (scareware)، bluesnarfing و بسیاری دیگر وجود دارد. خوشبختانه راه هایی برای محافظت از خود در برابر این حملات وجود دارد.

سرور مجازی یک ماشین مجازی کامل است که می‌توانید سیستم عامل مورد نظر خود را انتخاب و روی آن نصب نمائید.
خرید سرور مجازی در پنج موقعیت جغرافیایی ایران، ترکیه، هلند، آلمان و آمریکا با قابلیت تحویل آنی در پارسدو فراهم است.


چرا امنیت کامپیوتر مهم است؟

در عصر دیجیتال، همه ما می‌خواهیم کامپیوترها و اطلاعات شخصی خود را ایمن نگه داریم و از این رو امنیت رایانه برای محافظت از اطلاعات شخصی ما مهم است. همچنین حفظ امنیت کامپیوتر و سلامت کلی آن با جلوگیری از ویروس‌ها و بدافزارهایی که بر عملکرد سیستم تاثیر می‌گذارند، مهم است.

شیوه های امنیت کامپیوتر

تهدیدات امنیتی کامپیوتر این روزها به طور بی امان مبتکرانه شده‌اند. برای محافظت در برابر این تهدیدات پیچیده و فزاینده امنیتی کامپیوتر و ایمن ماندن آنلاین، نیاز زیادی وجود دارد که فرد خود را با اطلاعات و منابع مسلح کند. برخی از اقدامات پیشگیرانه ای که می توانید انجام دهید عبارتند از:

  • کامپیوتر خود را به صورت فیزیکی ایمن کنید:
    • نصب نرم افزارهای امنیتی و آنتی ویروس مطمئن و معتبر
    • فایروال خود را فعال کنید، زیرا فایروال به عنوان یک محافظ امنیتی بین اینترنت و شبکه لوکال شما عمل می‌کند.
  • از آخرین نرم افزارها و اخبار پیرامون دستگاه‌های خود به روز بمانید و به محض در دسترس قرار گرفتن آنها، به روز رسانی‌های نرم افزاری را انجام دهید.
  • از کلیک بر روی پیوست‌های ایمیل خودداری کنید مگر اینکه منبع آن را بدانید
  • با استفاده از ترکیبی منحصر به فرد از اعداد، انواع حروف و نشانه‌ها، رمز عبور را به طور منظم تغییر دهید.
  • از اینترنت با احتیاط استفاده کنید و در حین گشت و گذار از پنجره‌های پاپ‌آپ درایو بای دانلود، پرهیز کنید.
  • صرف زمان برای تحقیق در مورد جنبه‌های اساسی امنیت کامپیوتر و آموزش خود در مورد تهدیدات سایبری در حال تحول اهمیت دارد.
  • روزانه اسکن‌های کامل سیستم را انجام دهید و یک برنامه بکاپ‌گیری دوره‌ای سیستم ایجاد کنید تا مطمئن شوید که داده‌های شما در صورت بروز اتفاقی برای کامپیوتر قابل بازیابی هستند.


جدای از این‌ها، راه‌های زیادی وجود دارد که می‌توانید از سیستم کامپیوتری خود محافظت کنید. جنبه‌هایی مانند رمزگذاری و کیلینرهای کامپیوتر می تواند به محافظت از آن کمک کند.

متاسفانه، تعداد تهدیدات سایبری با سرعت زیادی در حال افزایش است و حملات پیچیده‌تری در حال ظهور هستند. بنابراین، داشتن یک پایه خوب در مفاهیم امنیت سایبری به شما این امکان را می‌دهد که از کامپیوتر خود در برابر تهدیدات سایبری همیشه در حال تکامل محافظ


اشتراک گذاری مقاله :

نظرتون برامون مهمه شما اولین نظر رو بنویسید